Dokážete povedať NIE?

od autora: | 31. mája 2013

osobný rozvoj, dokážete povedať nieMožno otázka „Dokážete povedať NIE?“ znie jednoducho, ale s povedaním nie máme veľký problém. Určite mi dáte za pravdu, že povedať niekomu NIE, nie je jednoduché ako by sa na prvý pohľad zdalo. Každý z nás už bol v situácií, keď chcel povedať nie a bolo to ťažké. Mám pravdu?

Museli ste aj vy niekedy v minulosti niekoho odmietnuť a cítiť sa pri tom zle? Veľa krát v našom v živote robíme haló z toho, ak máme niekomu povedať nie.  Riešime, čo si o nás pomyslia známi. Bojíme sa, že sa na nás druhí ľudia nahnevajú.

Problém je, že veľa z týchto myšlienok sme si vytvorili sami v našich predstavách. Väčšina z nich nie je vôbec opodstatnená. Hovoriť nie by malo byť bežnou vecou a už vôbec by sme si z toho nemali robiť problémy. Každý, kto s tým má problém, možno mu pomôžu nasledujúce tipy:

1. Povedať nie je celkom normálne a prirodzené

Nezáleží na tom v akej situácií sa nachádzate, alebo s kým sa rozprávate. Máme právo povedať nie. Jediný dôvod prečo si môžete myslieť, že na to právo nemáte je, že sa necháte druhými ľudmi ľahko ovplyvniť. Preto namiesto toho, aby ste premýšľali nad tým, že nemôžete povedať nie, naučte sa ako to povedať a podať to spôsobom, aby to druhá osoba pochopila a akceptovala. Povedať áno je len vaše rozhodnutie, pretože nie ste ochotný vysporiadať sa s následkami, ktoré prináša slovo nie. Veľa vecí v živote záleží na nás a našich rozhodnutiach, ktoré robíme.

2. Buďte jednoduchý

Neexistuje žiadny dôvod na zbytočné keci. Jednoducho povedzte nie a prípadne uveďte dôvod. Niektorí ľudia píšu dlhé vysvetľovania, a pritom je to zbytočné.

3. Poznajte vaše priority

Aké sú vaše ciele v tomto roku? Radšej by ste strávili čas venovaním sa veciam, ktoré ste si predsavzali alebo sa radšej trápili s vecami, ktoré musíte spraviť len preto, pretože nedokážete povedať nie. Tým, že budete poznať vaše ciele a plány do budúcna, posilníte vaše dôvody prečo niekomu povedať nie. Vy ste strojcom svojho života.

Budem rád, ak v komentároch uvediete aj vy situácie, kedy bolo pre vás ťažké povedať niekomu nie. Ak sa Vám článok páčil, dajte mu like a zdieľajte ho so svojimi priateľmi na sociálnych sieťach alebo ma osobne kontaktujte.

Prajem vám veľa úspechov!
Dušan Daniel.

Som networkérom a autorom blogu o MLM www.dusandaniel.sk. Aktívne podnikám v MLM. Na mojom blogu prezentujem svoje praktické skúsenosti s MLM. Vediem team ľudí a pomáham im dosiahnuť úspech v MLM. Ukazujem ľudom ako efektívne budovať databázu kontaktov a kontaktovať ľudí. Robím to čo ma baví a to je práca s ľuďmi, čo sa rozhodli, že si splnia svoje sny.

Facebook Twitter 

Comments

comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *