Prekvapenie: MLM je všade okolo nás

od autora: | 29. marca 2013

mlmK napísaniu tohto článku ma inšpiroval príspevok od Donalda Trumpa: V MLM jsme všichni, jen to nevíme.

Možno sa aj vy stretávate s rôznymi názormi ľudí na podnikanie v MLM.  Niektorí sú naklonení tomuto druhu podnikania, iný sú zase skeptickí. Niektorí vedia, čo je to MLM, iní zase len tušía a väčšina ani nemá potuchy, ale sú skalopevne presvedčení že vedia o čom to je. Pritom sa môžu mýliť. Teraz sem nerátam tzv. „rýpačov“, ktorí už len z princípu ohovárajú všetko. Títo ľudia MLM podnikanie nepochopia nikdy, pretože ani pochopiť nechcú a bránia sa tomu. Pritom ani netušia, že sú súčasťou systému MLM.

Každý z nás vychádza zo svojich skúseností, prípadne zážitkov. Takto sme si vytvorili názor o MLM. Na tom nie je nič zlé, ale horšie je to, keď sa bránime novým informáciám. Veď žijeme v informačnej dobe a informácie hýbu svetom.

Sme príliš zmanipulovaní reklamou a informáciami z TV, ktoré nám predkladajú, čo máme robiť, ako sa máme správať, čo je dobré, vnucujú nám názory iných, hovoria nám čo si máme myslieť, atď. Pasívny človek je naučený informácie len prijímať  bez toho, aby sa nad nimi zamyslel. Pre pochopenie princípu MLM stačí pritom použiť zdravý sedliacky rozum. Nič viac. Ale myslenie bolí a je nepopulárne.

Všetci sme súčasťou systému MLM

Každý z nás chodí do obchodov, používame veci spotrebného charakteru, telefonujeme, tankujeme. To znamená, každý robí maloobchod. Akurát zadarmo a pre niekoho iného. Každý z nás doporučuje všetko možné. Pritom to robíme tak automaticky, že si to ani nevšímame. A reklama v TV nás v tom ešte podporuje. Určite poznáte reklamy od mobilných operátorov, ktoré nás vyzývajú k tomu,  aby sme doporučili svojho známeho a vy aj váš známi dostane zľavu. Toto je tiež MLM. Budujete sieť niekomu inému.

Predstavte si, že naučíte svojho známemo zarábať peniaze. Za to, že ste ho to naučili, dostanete odmenu. Vždy keď zarobí váš známy, dostanete odmenu aj vy. Je to spravodlivé? Určite áno.

Stalo sa vám, že vám chutilo v reštaurácií, kde ste boli na obede? Stavím sa, že ste o tom povedali vašim známym. Vaši známi dali zarobiť majiteľovi reštaurácie a majiteľ má nových zákazníkov. Stalo sa to vašim pričinením. Vy za to ale nič nemáte. Robíte reklamu niekomu inému. V MLM podnikaní robíte reklamu sebe.

To bolo len pár príkladov z bežného života. MLM model je výborný model, ale aj dobrú myšlienku vie neseriózny človek zneužiť. Aj z tohto dôvodu majú niektorí ľudia zlú skúsenosť.

„Tí najbohatší ľudia na svete hľadajú a budujú siete, všetci ostatní hľadajú prácu.“ (Robert T. Kiyosaki)

Ak sa Vám článok páčil, dajte mu like, pridajte svoj komentár pod článok a zdieľajte ho so svojimi priateľmi na sociálnych sieťach alebo ma osobne kontaktujte.

Prajem vám veľa úspechov!
Dušan Daniel.

Som networkérom a autorom blogu o MLM www.dusandaniel.sk. Aktívne podnikám v MLM. Na mojom blogu prezentujem svoje praktické skúsenosti s MLM. Vediem team ľudí a pomáham im dosiahnuť úspech v MLM. Ukazujem ľudom ako efektívne budovať databázu kontaktov a kontaktovať ľudí. Robím to čo ma baví a to je práca s ľuďmi, čo sa rozhodli, že si splnia svoje sny.

Facebook Twitter 

Comments

comments

4 názory na “Prekvapenie: MLM je všade okolo nás

  1. Peter

    To je fakt len to tak nevnimame aj ked sme jeho sučastou a neprofitujeme z toho

  2. Michal

    Pravda, je tam však jedno VEĽKÉ ALE. Tým je cena vs. hodnota.
    Problémom produktov MLM je ich cena v porovnaní s kvalitou resp. hodnotou, ktorú prinášajú.
    Nedávno som listoval v katalógu Avon. Áno, občas aj ja v ňom zalistujem napriek tomu, že z pochopiteľných dôvodov je to doména mojej manželky.
    Zaujali ma sprchové gely (lebo mi zrovna môj dochádza). Cena 2x vyššia ako napr. Adidas (ten teraz používam). A to je problém.
    Doporučenie je jedna vec, pozitívna skúsenosť tiež ale keď cena nezodpovedá benchmarku, to je problém.

    Páčia sa mi ale systémy, v ktorých sa distribuuje produkt, ktorý je pre každého rovnaký, za rovnakú cenu a tento produkt je výhodnejší ako podobný produkt na trhu mimo systému.

    Sieť nie je platená z marže ale formou podielu na obrate. Samozrejme existujú pozície, čím vyššia tým vyšší podiel.

    To ma baví pretože viem, že zákazník si kupuje produkt za férovú cenu, dokonca lepšiu ako u bežnej konkurencie na voľnom trhu.

    Ak by niekto mal záujem o detaily, rád sa o tom pobavím individuálne (môj mail je strecok.michal@gmail.com).

    1. Dušan Daniel

      Dakujem za komentar pan Michal. Ako pisete, ano, niektore MLM ponukaju produkt, ktory cena vs. kvalita nie je uplne ok. Preto take spolocnosti vacsinou neprezivaju desiatky rokov. Kazdopadne su aj MLM spolocnosti, ktorych cena produktov je porovnatelna ak nie nizsia, ako u beznej konkurencie mimo siete.

    2. Ivo

      Zdravím Vás Michale. Podle mě je cena výrobků v MLM jeden z běžných mýtů. Velké klasické korporace pracují se stejnou marží, jako firmy MLM. Jen v MLM jsou ty odměny férově rozděleny a zejména jsou všem čitelné a běžně dostupné. U klasické firmy jednak nevidíte odměny u jednotlivých pozic, zároveň vůbec nemáme ponětí o odměnách dalších navázaných firem v dodavatelském řetězci – obchodní zastoupení, velkosklad, maloobchod.

      Pokud jde o srovnání výrobků, tady je to o prioritách. Každý výrobek si najde svého zákazníka. Cena obecně je hodně relativní. Kvalitní MLM firmy mají velmi kvalitní produkty. Jinak by je zákazníci prostě nekupovali. Když Vám výrobek vyřeší Váš problém, přesvědčí Vás svými účinky a kvalitou, cena není nejdůležitější parametr. Je to o našich prioritách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *