Týmto zrejme nahnevám kopec účastníkov motivačných školení

od autora: | 30. októbra 2017

Už dlhšie som mal v pláne napísať článok na tému školenie od motivačných guru. Nepôjde tu priamo o nich, skôr o ľudí, čo sa týchto školení zúčastňujú.

Poďme po poriadku a vysvetlím vám podstatu.

Vzdelávanie v obore MLM je jednou z najdôležitejších činností, na ktoré si záujemca o podnikanie v MLM musí vyčleniť čas. Podstatné je hlavne to, ako toto vzdelávanie má prebiehať, resp. ako väčšinou prebieha.

Je úplne bežná vec, že MLM firma nemá kvalitné vzdelávanie. A o leadershipe ani nehovorím.  Dokonca ľudia ani nevedia čo im chýba. Drvivá väčšina MLM firiem proste nemá fungujúci vzdelávací systém a často sa snažia kopírovať vzdelavací systém inej MLM firmy. Kópia nikdy nie je taká dobrá ako originál. Podotýkam, produktové vzdelávanie nie je leadership!

Leadership vychádza od lídrov. Kvalitné MLM firmy fungujúce niekoľko desiatok rokov majú väčšinou už leadership,  svojich lídrov a oni vedia, čo funguje a čo nie.

Hlavne nové MLM firmy s tým majú problém, keďže lídrov ešte nemajú. Mnohé  z nich si zakladajú na stratégií  „preťahovania“ lídrov z iných  MLM firiem. Verte mi, stáva sa to a je to žiaľ bežná vec. Dokonca sa niektoré s touto stratégiou chvália, školia ako na to a toto prehlasujú za leadership. Pritom si neuvedomujú, že táto ich stratégia dlhodobo nefunguje.

Niektoré MLM firmy a ľudia idú ešte ďalej a použijú dobré meno niektorej z etablovaných MLM firiem a zneužijú ho pre svoj prospech, napr. prehláseniami, citujem: „sme ako XY ale lepší“, „máme lepší vzdelávací systém ako XY“, „sme väčší ako XY“, „máme lepšie produkty ako XY“. Počuli ste už toto od niekoho? Ja veru áno.

Poviem vám, vyššie popísané správanie ľudí nemá nič spoločné s kvalitným vzdelávaním  a leadershipom.

Čo robia najčastejšie ľudia, ktorým chýba vzdelávanie v MLM?

Najčastejšie sadnú za internet a hľadajú informácie po blogoch, webinároch či na školení motivačných guru. Ak sa chce človek  vzdelávať, tak je to v poriadku.

Druhou stránkou je, čo chcem tým vzdelávaním dosiahnuť. Je to myslené tak, že ak sa pohybujete v produktovom MLM(napr kozmetika, zdravie a pod), tak vám ťažko poradí  človek, čo sa pohybuje v oblastí financií, ktoré do MLM nepatria a využívajú len niektoré prvky MLM.

Chcel som tým povedať,  nechajte si radiť od človeka, ktorý už dosiahol to, čo chcete vy, ale vo vašej oblasti a vo vašej MLM firme.

Čo väčšina ľudí  urobí? Idú na seminár, dozvedia sa tam všeobecné informácie, seminár niečo stojí a nakoniec často zistia, že síce majú informácie, ale nevedia ich ako použiť.

Prax v MLM je veľmi dôležitá.

Viete čo radím ľuďom ja, ktorí mi napíšu cez blog a chcú odo mňa radu? Odkážem ich na MLM firmu a sponzora, ktorý ich registroval, aby im poradil. On je za nich zodpovedný. V MLM firme majú (hádam) metodiku, prípadne vzdelávanie čo a ako robiť a pod. A mnoho ľudí ani nevie, kto je ich sponzor. Taká je žiaľ realita.

Som toho názoru, že správny výber MLM firmy s funkčným vzdelávaním a leadershipom je 50% úspechu. Výhodou je, že nemusíte niečo skúšať, ale viete, že to čo vám radia lídri aj funguje. A nepotrebujete hľadať rozumy niekde inde. Skratky tiež neexistujú.

Stačí robiť správne veci správne dostatočne dlho. To je tých zvyšných 50% o ktoré sa musíte postarať vy.

Ak sa vám článok páčil, dajte mu like a zdieľajte ho so svojimi priateľmi na sociálnych sieťach.

Prípadne ak o MLM podnikaní rozmýšľate a neviete ako, neváhajte ma kontaktovať alebo kliknite na spolupráca. Možno vám budem vedieť pomôcť.

Prajem vám veľa úspechov!
Dušan Daniel

Som networkérom a autorom blogu o MLM www.dusandaniel.sk. Aktívne podnikám v MLM. Na mojom blogu prezentujem svoje praktické skúsenosti s MLM. Vediem team ľudí a pomáham im dosiahnuť úspech v MLM. Ukazujem ľudom ako efektívne budovať databázu kontaktov a kontaktovať ľudí. Robím to čo ma baví a to je práca s ľuďmi, čo sa rozhodli, že si splnia svoje sny.

Facebook Twitter 

Comments

comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *